• Aktualności

          • Wycieczka do Muzeum Rogalowego w Poznaniu
            • Wycieczka do Muzeum Rogalowego w Poznaniu

              Dnia 07.11. klasa 2b i 2a wybrały się na wycieczkę do Muzeum Rogalowego w Poznaniu.  Tam w pięknej renesansowej kamienicy z widokiem na Ratusz i koziołki zgłębiały tajemnice wypieku Rogali Świętomarcińskich wraz z elementami gwary i historii Poznania. Posłuchaliśmy też legendy o Świętym Marcinie oraz mieliśmy okazję zobaczyć trykające się koziołki z okien muzeum. Na zakończenie warsztatów dzieci otrzymały rogale świętomarcińskie do degustacji oraz certyfikaty czeladnicze.  Było smacznie i wesoło.

              Katarzyna Kolińska-Nowaczy

          • Światowy Dzień Pluszowego Misia 
            • Światowy Dzień Pluszowego Misia 

              Światowy Dzień Pluszowego Misia został ustanowiony w 2002 roku, w celu upamiętnienia setnej
              rocznicy powstania tej maskotki. Istnieją różne wersje początku powstania pluszowej zabawki.
              Jedna z popularniejszych podaje, że historia pluszowego misia zaczyna się w 1902 roku, kiedy
              prezydent Stanów Zjednoczonych Teodor Roosvelt udał się na polowanie. Po kilku godzinach
              łowów, jeden z towarzyszy Roosvelta postrzelił małego niedźwiadka, którego zaprowadził do
              prezydenta. Teodor Roosvelt spojrzawszy na wystraszone zwierzątko postanowił uwolnić
              niedźwiadka. Uczestnik polowania Clifford Berryman uwiecznił historię w krótkim komiksie:
              „Evenig star”, który został opublikowany w gazecie „The Washington Post”. Grafika stała się
              inspiracją dla Morrisa Mitchoma, rosyjskiego sklepikarza z Brooklynu. W niedługim czasie zostały
              wyprodukowane pluszowe niedźwiadki o nazwie Teddy, za specjalnym pozwoleniem prezydenta.
              Od tego momentu zaczęto wykorzystywać zdrobniałe imię prezydenta Teodora Roosvelta w
              produkcji pluszowych niedźwiadków. W ciągu kliku lat Morris Mitchom stał się potentatem i
              właścicielem firmy „Ideal”, jednej z największych firm produkujących pluszowe misie.
              Pluszowe misie od bardzo dawna są bohaterami wielu książek i programów telewizyjnych dla
              dzieci. Najbardziej znanym pluszowym niedźwiadkiem jest miś o bardzo małym rozumku – Kubuś
              Puchatek. Postać została stworzona w 1926 roku przez brytyjskiego pisarza Alana Alexandra
              Milne'a. Kolejnym pluszowym bohaterem jest znany, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii Miś
              Paddington. W Polsce sympatycznie niedźwiadki zdobyły popularność dzięki dobranockom, na
              przykład „Miś Uszatek”, „Coralgol”, czy „Miś z okienka”.

              Maria Baier

          • Bardzo dobre wiadomości!!
            • Bardzo dobre wiadomości!!

              W poniedziałek 7 listopada w Kórniku odbył się finał XXI Powiatowego Konkursu
              Recytatorskiego „Wpisani w historię”. Konkurs organizowany jest przez Komendę Hufca
              Związku Harcerstwa Polskiego w Kórniku.
              Nasi uczniowie również wzięli w nim udział . W kategorii klas I-III Roman Korbas z klasy IIIb
              zaprezentował wiersz „To tylko pies „ Barbary Borzymowskiej.
              W kolejnej kategorii klas IV-VI Maja Ruszczyńska z IVb recytowała „Kaczkę dziwaczkę”,
              i w najstarszej kategorii wiekowej szkołę reprezentowała Zuzanna Pytlak z wierszem
              „Tylko pies” Barbary Borzymowskiej.
              Zwyciężczynią konkursu ex aequo z inną uczennicą w grupie wiekowej IV-VI została
              bezkonkurencyjna Maja Ruszczyńska , która zaprezentowała wiersz „Kaczka dziwaczka”, ale w
              gwarze wielkopolskiej!! Roman Korbas i Zuzanna Pytlak otrzymali dyplomy za udział w
              konkursie.
              Maja będzie reprezentowała naszą szkołę na uroczystej gali z okazji Święta Niepodległości
              11 listopada na zamku w Kórniku.
              Serdecznie gratulujemy Mai i pozostałym uczestnikom konkursu!

              Anna Zamelska, Maria Baier

          • Akademia Zdrowego Żywienia
            • Akademia Zdrowego Żywienia

              Uczestnicy kółka kulinarnego przygotowali dziś dip z awokado, do którego zaserwowali paski świeżych warzyw. Jest to bardzo dobra i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Poza tym powstały 3 pasty-różnorodne wizualnie i smakowo: pasta z makreli, pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów oraz pasta z twarożku i warzyw

              Dzieciaki wspaniale współpracują ze sobą, nie boją się doprawiać, a potem próbować i oceniać smaku przygotowanych dań. Na kolejnym kółku odpoczniemy trochę od warzyw i zajmiemy się zdrowym deserem. Do zobaczenia ;)

              Anna Garstka

          • Obchody 11 listopada
            • Obchody 11 listopada

              Dnia 11 listopada, uczniowie oraz nauczyciele „Czwóreczki” wzięli udział w uroczystych obchodach 104 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Po uroczystej Mszy Św. nastąpił przemarsz pocztów sztandarowych pod pomnik „Znicz Pamięci i Pokoju”, gdzie delegacje złożyły kwiaty, oddając hołd wszystkim, którzy walczyli o wolność naszej Ojczyzny- Polski. 

              Serdecznie dziękuję naszym uczniom: Lenie, Zuzannie, Laurze, Martynie, Filipowi i Adamowi oraz opiekunom p. Małgorzacie Goździewskiej i p. Marcie Ciszewskiej za udział w uroczystości. 

               

              Anna Poprawka

          • Święto Niepodległości
            • Święto Niepodległości

              "Ojczyzna – to wsie, miasta, ulice i stadiony (…) I wszystkie polskie szkoły…”. Dzień 11 listopada to dla każdego Polaka dzień szczególny. W tym dniu Polska odzyskała niepodległość po 123 latach niewoli. Uczniowie naszej szkoły uczcili Dzień Niepodległości uroczystym apelem, podczas krórego przedstawiono drogę Polaków do wolności, wyrecytowano wiersze patriotyczne oraz odśpiewano pieśni o Polsce.

              Barbara Plichta

          • Wizyta w Bibliotece Miejskiej
            • Wizyta w Bibliotece Miejskiej

              09.11.2022 r. klasa I c udała się z wizytą do Biblioteki Miejskiej filii nr 4.

              Pani Bibliotekarka opowiedziała dzieciom bajkę w formie teatrzyku kamishibai “O zajączku, który nie chciał się dzielić”.  Po wysłuchaniu bajki znaleźliśmy odpowiedź na pytanie   dlaczego warto się dzielić i do czego prowadzi bycie samolubem.

              Wizyta w Bibliotece była udana i na pewno jeszcze tam wrócimy.

               

              Sara Kędziora

               

          • Zabawa sztuką
            • Zabawa sztuką

              Za nami kolejne zadanie projektowe: "Nietypowy pędzel". Tym razem klasy czwarte przy okazji poznawania barw podstawowych i pochodnych wykonały prace plastyczne przy wykorzystaniu patyczków do uszu, wacików, gąbek i szczoteczki do zębów.

              Natalia Walkowiak

            • Dziesiąty CodeWeek przeszedł do historii!

              23 października zakończyliśmy udział w corocznej edycji CodeWeek, podczas której uczniowie klas 4-8 na lekcjach informatyki programowali w różnych środowiskach takich jak: Baltie, Scratch, Lightbot czy Python. Programowanie i kodowanie świetnie rozwija umiejętności logicznego myślenia, myślenia komputacyjnego i przyczynowo-skutkowego, dlatego uczniowie tak bardzo to lubią!

              Nauczyciele informatyki

               

          • Pamiętamy
            • Pamiętamy

              Z okazji Dnia Wszystkich Świętych, uczniowie klasy 3a uczcili pamięć zapalając znicz na pobliskim cmentarzu pod dębem pamięci poświęconemu zamordowanemu w Katyniu kapitanowi Romanowi Rymszy. 

              Anita Pietrzak

          • Bomby witamin
            • Bomby witamin

              Jesień to czas przeziębień... ale czy musi tak być? Nie! Wystarczy ,że zadbamy o solidną porcję witamin. Klasa 30 przygotowała przepyszne koktajle, które dają nam siłę, witalność, zdrowie. W ich składzie znalazł się: jarmuż bogaty w blonnik, witaminy Ci K oraz witaminy z grupy B oraz szpinak -jedno z najzdrowszych warzyw o leczniczych właściwościach. Nie zabrakło też owoców,które wszystkie dzieci lubią. Dzieciaki przekonały się,że w kilka minut mogą przygotować sobie prawdziwą bombę witamin,która jest pyszna i zdrowa.

              Anna Garstka

          • Z wizytą w Muzeum Pyry
            • Z wizytą w Muzeum Pyry

              Klasa 3a i 3c odwiedziły dziś poznańskie Muzeum Pyry. Na początku każdy przygotował własnego ziemniaka, doprawiając go wybranymi przyprawami. Podczas, gdy ziemniaki wypiekały się w piecu, zwiedzaliśmy muzeum. Poznaliśmy historię pyry oraz dowiedzieliśmy się jak wyglądała i na czym polegała praca przy wykopkach, jakie dania można stworzyć z pyry, czy też w jaki sposób wykorzystywano ziemniaki dawniej i jak wykorzystuje się je dziś. Nie zabrakło też poznańskiej gwary, ktorą pan przewodnik przemycał w swoich ciekawych historiach. Na koniec każdy otrzymał własną, gorącą pyrę w tytce.

              Było ciekawie, zabawnie i smacznie.

              Polecamy!

              Anna Garstka,

              Anita Pietrzak

          • Deser na drugie śniadanie
            • Deser na drugie śniadanie

              Klasa I c postanowiła przygotować pyszne desery na drugie śniadanie. 

              Rozmawialiśmy o tym, jak wybierać dobre produkty między innymi, żeby  zwracać uwagę na ich skład - okazało się, że dzieci mają już całkiem sporą wiedzę na ten temat. 

              W naszych drugich śniadaniach znaleźć można było różnego rodzaju płatki: kukurydziane, owsiane, czekoladowe, owoce, jogurty i posypki. 

              Było wesoło, kolorowo i smacznie :)

              Sara Kędziora

          • Koło programowania
            • Koło programowania

              Na zajęciach programowania korzystamy z różnych narzędzi: od tabletów, poprzez klocki aż do robotów Photon. 
              Całkiem dobrze wychodzi nam nawet współpraca, aby wspólnie stworzyć jakiś wiekszy projekt. 

              Anita Pietrzak

          • Witaminy królują w Akademii zdrowego żywienia
            • Witaminy królują w Akademii zdrowego żywienia

              W tym tygodniu zajęcia naszego kółka kulinarnego minęły pod hasłem "Witaminy". Na stole znalazły się kolorowe warzywa. Rozmawialiśmy na temat wpływu witamin na nasze zdrowie,a następnie wykonaliśmy cztery smaczne bomby witaminowe. Młodzi kucharze wykonali surówkę z selera i orzechów włoskich, surówkę z kapusty pekińskiej, surówkę z ananasa i marchwi oraz sałatkę grecką. Wszyscy radzili sobie świetnie. Na końcu,jak zawsze degustowaliśmy potrawy. Surówki zniknęły z talerzy w ekspresowym tempie, co jest najlepszym dowodem,że było smacznie! I co najważniejsze...zdrowo! 

              Anna Garstka