• Laboratorium

          • LABORATORIUM PRZYSZŁOŚCI- kółko Akademia zdrowego żywienia

          • CZERWIEC 2024 #LABORATORIUM KULINARNE

            Kochacie hamburgery? Czas na zdrową wersję! Starsza grupa przygotowała zdrowe i bardzo smaczne hamburgery z ciecierzycy! Pełnia smaków! Koniecznie spróbujcie!

            Młodsza grupa natomiast z ciecierzycy i daktyli przygotowała smaczną "nutellę". 

             

            MAJ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE

            Sezon w pełni...czas na owocowe naleśniki! A co powiecie na szpinakowe naleśniki?Dzieciaki z kółka przygotowały obłędne naleśniki szpinakowe nafaszerowane owocami i śmietankowym serem. To doskonała alternatywa do tradycyjnych nalesników, bo wzbogacona o źródła witamin i minerałów. Koniecznie spróbujcie tego przepisu w domu!

             

            KWIECIEŃ 2024#LABORATORIUM KULINARNE

            Czas na pizzę! Oczywiście w zdrowszej wersji, na ciescie z mąki orkiszowej i smacznymi,zdrowymi dodatkami! Ale było smacznie i pachnąco! 

             

            MARZEC 2024 #LABORATORIUM KULINARNE

            Czas na Master Chefa! Starsza grupa zabawiła się w Master Chefa :) Zadaniem uczestników kółka było skomponowanie pełnowartościowego i zdrowego posiłku...zobaczcie, jak im poszło! Kochani ...jestem z Was dumna! Było kolorowo, smacznie, pełnowartościowo i zdrowo...a ile przy tym śmiechu?! :) :) :)

            Młodsi uczniowie wykonali smaczne i zdrowe kulki mocy.

             

            LUTY 2024 #LABORATORIUM KULINARNE

            Na dworze zimno, więc polecamy zdrowe śniadanie na gorąco. Czas na serowe placuszki z ulubionymi dodatkami!

            Dzieciaki przygotowały serowe placuszki z owocami i sosem malinowym. Mniam!

             

            STYCZEŃ 2024 #LABORATORIUM KULINARNE

            Potrzebujemy więcej mocy! Zdrowe koktajle warzywno-owocowe to idealny zastrzyk witamin w ten mrożny czas.  Uczniowie sami komponowali koktajle, dobierali składniki wedle własnych pomysłów...było naprawdę różnorodnie i to właśnie jest najciekawsze...IMPROWIZACJA :)

             

            GRUDZIEŃ 2023 #LABORATORIUM KULINARNE

            Serwujemy rozgrzewające i pełne zdrowia zupy!

            Uczestnicy kółka kulinarnego przygotowywali tym razem pyszne zupy kremy. Hitem okazała się zupa kalafiorowa z batatami i prażonymi nasionami. 

             

            LISTOPAD 2023 #LABORATORIUM KULINARNE

            Wiemy, że cukier nie sprzyja zdrowiu, więc warto go ograniczyć. A co,jesli lubimy słodycze? 

            Uczestnicy kółka wykonali bardzo proste rogaliki bez dodatku cukru!  Okazuje się, że wcale nie jest on potrzebny, żeby rogaliki były pyszne. Dzieciaki zgodnie stwierdziły, że zabawa przy zwijaniu ciasta była świetna, a rogaliki smakowały wyśmienicie. Niektórzy powtórzyli przepis w domu, przygotowując pyszną ucztę dla swojej rodziny. Brawo dzieciaki!

            Starsza grupa dodatkowo przygotowała szybką i zdrową propozycję obiadową- makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i brokułami oraz wersję bezmięsną- tagiatelle ze szpinakiem. Niektórzy pokochali szpinak! To ważny cel zajęć- zachęcić dzieciaki do próbowania nowych smaków. Zdrowe znaczy smaczne? Myślę, że udało się przekonać nieprzekonanych :) 

                 

             

             

            PAŻDZIERNIK 2023 # LABORATORIUM KULINARNE

            W październiku dzieciaki z kółka "Alademia Zdrowego Żywienia" przygotowywały kolejne dania, które świetnie sprawdza się jako pełnowartościowe II śniadanie.

            Mali kucharze przygotowali bananowe babeczki z amarantusem, orzechami i borówkami. 

                

             

             

             

             

            WRZESIEŃ 2023 # LABORATORIUM KULINARNE

            We wrześniu ruszyły zajęcia kółka kulinarnego Akademia Zdrowego Żywienia, których celem jest propagowanie zdrowego odżywiania.

            Na zajęciach uczniowie przygotowują zdrowe potrawy w naszej pracowni kulinarnej w oparciu o najnowszy talerz zdrowia. Uczymy się przyrzadzać zdrowe, zrównoważone i smaczne posiłki w oparciu o zasadę zero waste. Dzieciaki uczą się też odpowiedniej segregacji odpadów, higieny przyrządzania i spożywania posiłów, korzystania ze sprzętu AGD, odmierzania, ważenia, a także współpracy.

            Pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Dzieciaki przygotowały alternatywę dla drugiego śniadania- ciasteczka owsiane i cukiniowe rolsy z pyszną, bogatą w białko pastą serową.